Zupa Pho (wymawiaj: foʊ) jest bardzo popularna – nie tylko w krajach Azji. Bulion Pho podawany jest zarówno w barach ulicznych (fast food), jak i w restauracjach azjatyckich na całym świecie. Rosół przygotowuje się na bazie wołowiny lub kurczaka. Oryginalne „pho noodle” w stylu Hanoi lub Sajgon różnią się szerokością makaronu, słodyczą bulionu i wyborem przypraw.
Różne tradycje kulinarne w jednej potrawie
Zupa pho to nie jest jakaś stara tradycyjna wietnamska potrawa, jej powstanie nastąpiło około 1880 roku. Na jej skład miała wpływ kolonialna kuchnia francuska. Z kuchni chińskiej wzięto makaron ryżowy, a z francuskiej – tradycję jedzenia czerwonego mięsa. Nazwa pho może pochodzić od „pot au feu” czyli tradycyjnej francuskiej zupy z wołowiny. Połączenie kuchni francuskiej, chińskiej oraz wietnamskiej dało nam wyjątkową zupę, której smakiem cieszą się codziennie miliony ludzi na świecie.
Zupa pho popularna na całym świecie
W czasie swojej wizyty w Wietnamie w 2000 roku prezydent Stanów Zjednoczonych Bill Clinton delektował się tą zupą pho w restauracji PHO 2000 w Ho Chi Minh. Emigranci z Wietnamu spopularyzowali to danie na całym świecie, a zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, gdzie istnieją tysiące lokali specjalizujących się w gotowaniu pho. Co zrozumiałe zupa pho jest także bardzo popularna w Chinach.
Ilu kucharzy, tyle przepisów
Zupa pho nie tylko w Wietnamie to taki odpowiednik polskiego bigosu czyli ilu kucharzy, tyle przepisów. Przygotowując bulion pho niekoniecznie więc musimy trzymać się sztywno receptury, szczególnie w zakresie przypraw czy dodatków do zupy. Bazą zupy pozostaje rosół na kościach wołowych z dodatkiem cienko pokrojonej wołowiny. Istnieje także inne wariacje na temat, czyli pho z kurczakiem lub owocami morza.
Zupa pho. Przepis a’la polonaise
Skoro zapoznaliście się, skąd pochodzi zupa pho, czas na jej przyrządzenie!
Składniki zupy pho:
Makaron ryżowy wietnamski. Na półkach naszych sklepów dostępne są dwie wersje makaronu wietnamskiego: wstążki oraz nitki. Wybieramy wstążki, ponieważ nitki zbyt szybko się „rozlatują” w zupie.
Surowa wołowina pocięta w paski. Wołowinę kroimy bardzo cienko, ponieważ będziemy ją wrzucać surową do zupy na krótko, aby ją ugotować. Zbyt grube kawałki zostaną surowe w środku, jednakże zbyt cienko pokrojone będą się rozpadać. Wspaniale nadaje się do tego udziec, ponieważ nie jest zbyt tłusty, w „wersji bogatszej” można użyć polędwicy.
Kości wołowe ok. 2 kg. W Polsce – zależne od rejonu – nie gotuje się obecnie aż tak często zupy na samych kościach. Możemy jako bazy użyć np. szponder wołowy, choć same kości wołowe także wspaniale się nadają.
Przyprawy do rosołu:
- Cynamon – 4 laski,
- Goździki – 30 szt.,
- Kardamon – 1 nasiono,
- Koper włoski (nasiona) – 2,5 łyżki,
- Kolendra (nasiona) – 2,5 łyżki,
- Anyż – kilka gwiazdek,
- Świeży imbir – ok. 200 g.,
- Sos rybny – ok. ¼ szklanki,
- Duża cebula – 1 szt.,
- Cukier – ok. 2 łyżki,
- Sól – ok. 1 łyżka.
Dodatki do zupy pho po ugotowaniu:
Kiełki fasoli, mięta , pietruszka , bazylia, limonka/cytryna pokrojona w plasterki.
Ostry sos chilli, np. Flying Goose dostępny w sklepach z żywnością orientalną.
Przygotowanie: do gotującej się wody włóż kości wołowe. Po dziesięciu minutach odlej wodę z szumem, którego w przypadku kości wołowych może być dużo. W tym samym czasie na patelni bądź w piekarniku przyrumień cebulę z imbirem aż do momentu, gdy będą lekko przypalone.
- Nastaw garnek z wodą (ok. 6 litrów), włóż kości wołowe, zarumienioną cebulę z imbirem.
- Dodaj sól oraz cukier, sos rybny oraz pozostałe przyprawy.
- Po zagotowaniu gotuj całość przez około 3-4 godziny na średnim ogniu.
- Pokrój w plasterki limonkę/cytrynę, kiełki oraz miętę i pietruszkę.
- Ugotuj makaron ryżowy według przepisu z paczki. Po ugotowaniu zahartuj makaron zimną wodą.
- Do miseczek włóż pokrojoną w bardzo cienkie paski wołowinę i przygotowaną wcześniej limonkę/cytrynę, miętę, pietruszkę.
- Tak przygotowane danie zalej gorącym rosołem.
- Gotowe!!!!!
Do zupy pho dodaje się do smaku także sos chili. Każdy w biesiadników – w zależności od indywidualnych upodobań – może dowolnie komponować i doprawić swoją zupę pho, dodając więcej cytryny, chili , limonki itp.
Top photo by Androog (Flickr, CC BY 2.0)